Magamról

Magamról

1990-ben kaptam az első fény rögzítő eszközömet, egy Pouva Start 6×6-os tekercsfilmes, bakelit fényképezőgépet.  Ez a gép az 1950-es és 1960-as években az NDK legismertebb gyermek- és ifjúsági fényképezőgépe volt. Ekkor 9 éves voltam. A következő évben már egy Smena Symbol-al nyomultam. Az osztályom és a cserkészcsapatom kép krónikása lettem. Nagy élmény visszanézni a régi fotókat több mint 30 év távlatából, nem csak nekem, hanem a papírképeken szereplők számára is.

Egy 8 osztályos gimnáziumba tanultam Budakeszin. Az ott töltött tanulóidőm utolsó éveiben alakult egy fotós szakkör. Egyéni és csoportos munkákat adtunk be a MAFOSz szalon pályázataira, ahol eredményesen teljesítettünk. Többször kaptam/kaptunk első, második, harmadik és különdíjas helyezéseket. Ekkor már egy Exakta Varex IIa -val alkottam. Gyönyörű gép, a szüleim adták oda nekem és segítettek az objektíveim tárházát is növelni, ez által a lehetőségeimet is. Még ma is őrzöm őket, bár elég megviselt állapotban vannak.

1999-ben érettségi után szüleim nem támogatták a fotós karrieremet továbbtanulás szempontjából. Művészi beállítottságom és jó kézügyességem miatt az ötvös szakma irányába fordították a figyelmemet. 2001-ben végeztem a „Práterben”, mint aranyműves. A sors fintora, hogy ugyanabban az iskolában fotós szakmát is oktattak… szerettem volna párhuzamosan ott is tanulni, de akkor még nem érkezett el az ideje…
Az iskola végeztével ötvös vizsgaremekeink a Budai várban kerültek bemutatásra, ahol egyéb kategóriában a fotóimat is kiállíthattam és külön elismerésben is részesültem, mely megerősített abban, hogy továbbra is fotós tekintettel szemlélődjek és így örökítsem meg a pillanatokat azalatt a 11 év alatt is, mikor aranyművesként tevékenykedtem.

2004-ben mikor épp jártuk az El Camino-t elromlott az Exaktám 🙁 Postán küldtek utánam egy digitális kompakt fényképezőgépet… Micsoda élmény volt!!! Új távlatok nyíltak a fotózás terén. 2005 – ben nagy örömömre kaptam örökbe is egy komoly digitális fényképezőgépet, amit 1-2 év használat után sajnálatos módon elloptak ez egy Fujifilm finepix s5500 -es volt. Ekkor, hogy ne legyek gép nélkül kaptam egy digitális kompakt kisgépet: Polaroid PDC 4355. Sajnos, amikor 2007-ben leégett a házunk, akkor ő is – mint más dolgaink – használhatatlan, új formát öltött. Így érkezett hozzám egy Konica Minolta Z3, majd miután bemondta az unalmast egy Z6, ami nagyon szép makró felvételeket készített. Majd 2013 – 2016 egy Konica Minolta dinax 5D tükörreflexes, cserélhető objektíves géppel alkottam, ekkor már kiszabadultam az aranyműves kötelékeim alól és próbáltam megélni a hobbijaimból.

Mivel az iskolánkba a mi osztályunk még nem kapott számítógépes oktatást, ezért mindent autodidakta módon sajátítottam el. Odáig jutottam az anyagiak hiánya okán, hogy Xp és win7 rendszerű gépeket javítottam, telepítettem… A fotózáson kívül a zene és a videó készítés is érdekel, megtanultam a zenei és videóvágó programokat kezelni, saját együttesünk zenei anyagát mastereltem, belemélyedtem a grafika és a weblapkészítés rejtelmeibe, a profi képszerkesztő programok használata mellett.

Proscennion Drámaszínpad - Tartuffe

Proscennion Drámaszínpad – Tartuffe

2013 -tól több figyelmet szenteltem a fotózásnak és a videókészítésnek, egy gyorstalpaló operatőri tanfolyamon is részt vettem. Ebben az évben lettem tagja a Proscennion Drámaszínpadnak, ahol a színészkedés, díszletezés és rendezés mellett, az előadásokat is dokumentáltam álló és mozgókép formában. Gyakoroltam a képrögzítést csoportos harcművészeti eseményeken, koncerteken, ingatlanokon, tárgyak fotózásán és filmforgatásokon. A felszerelésem többször nem volt alkalmas ezen feladatok elvégzésére, ezért sokszor mások gépével dokumentáltam. Így ismerkedtem meg a Sony, Cannon, Nikon, Richo, Olympus fényképezőgépekkel is.

Epulet-Esztevien-foto-artKonica Minolta dinax 5D fényképezőgépem objektív parkja szép lassan gyarapodott egy-egy darabbal, 2016 végére viszont a gépváz végleg elfáradt. Továbbra sem volt lehetőségem egy új fényképező szettre, ezért a meglévő objektívekhez egy Sony aplha 100 csatlakozott immár. Amivel újra elkezdtem sikeresen pályázatokon részt venni. Gondoltam egyet, hogy itt az ideje bekerülni megint a fotósvéráramba…. 2021 tavaszán az aplha 100 is bemondta az unalmast, azóta egy Sony SLT a58-sal készülök a versenyekre. Ez a gép egy 2013-as konstrukció, legfőbb hátránya, hogy 200 ISO felett nem tudok vele fotózni, mert szétesik a kép, de a maximumot hozom ki belőle…

átmentem esztevien

Átmentem…

2021 szeptember elején egyik reggel úgy keltem ki az ágyból, hogy most beiratkozom egy fotós iskolába a papír miatt, hogy hivatalosan is fotós lehessek. Ekkor érkezett el az idő, hogy 20 év után visszamehessek a „Práterbe”, de végül a Jaschik-ban kötöttem ki és 1 nap alatt felvettek, beiratkoztam és csatlakoztam a már megkezdett tanévhez. Az év novemberben derült ki, hogy már nem is kell a papír a fotósvállalkozás indításához. De úgy döntöttem, ha már elkezdtem, akkor befejezem… Bátran merem állítani, hogy hősiesen végigküzdöttük magunkat a regénybe illő viszontagságokon keresztül, amiről oldalakat tudnék írni… de a lényeg az, hogy 2023-ban 4-en, akik kitartottunk, sikeresen levizsgáztunk!

Eljött életem még egy fő pillanata: így 33 éves fotós múlttal, 2023.07.26-án az első full frame-es fényképezőgépem…. 🙂 <3

Igazából minden fotós felszerelés családi és partneri segítséggel érkezett meg hozzám, ezer hála érte mindenkinek, aki támogatja a pályámat, hogy végre megfelelő eszközeim lehessenek. <3

Most több nagyobb, „sorsfordító” dolog is alakuló félben van… Ahogy megvalósul folytatom tovább a történetet… Addig is egy vázlat a kiállításokról és az eredményes pályázatokról:

Díjak, elismerések, megjelenések, kiállítások

1999
A Fényképezés a Vizuális Nevelés Szolgálatában Alapítvány által útjára indított Országos Diák vándor Fotókiállítás – Budapest, Szajol és Székesfehérvár.

2000 esztevien foto art
II. helyezés, a Fényképezés a Vizuális Nevelés Szolgálatában Alapítvány által rendezett Badacsonyi fotóstáborban.

2000 – 2001
III. helyezés, a Fényképezés a Vizuális Nevelés Szolgálatában Alapítvány által meghirdetett országos diák fotópályázaton + részvétel az útjára indított Országos Diák vándor Fotókiállításon.

A Budai Várban kiállításra került az ötvös vizsgaremekeink mellet néhány fotóm is, melyekért külön díjazást kaptam a MAFOSZ szalontól.

2004
MAFOSZ szalon által kiadott Foto Homo Sapiens – könyvben egy analóg fényképem jelent meg.

—————————————–
Mivel az életem másfelé kanyarodott, ezért már nem figyeltem annyira a versenyeket, pályázatokat, kiállítási lehetőségeket.
2020-tól új lendületet vettem, mert szeretnék az MMA által kiírt művészeti ösztöndíjban részesülni, amihez szükséges néhány megjelenés.
—————————————–

2018 – 2022
2018-tól a héregi önkormányzati naptárba rendszeresen kerülnek be fotóim, melyek a helyi Héregért Egyesület által kiírt éves fotópályázatokon bírálnak el. Eddig minden évben sok képem kapott díjazást.

2020 március Váradi Vivien Eszter_esztevien
TEMISZ – Természeti kincseink című össz – Kárpátmedencei fotópályázat keretén belül 1 képemet kiválasztottak..

2020 június
MVM Paksi Atomerőmű Zrt. „Fizika? Művészet!” fotópályázaton lett egy nyertes képem. Mely naptárba és kiállításra is került.

2020 szeptember
3. Házunk tája Héreg – című naptár fotópályázaton 4 db kép került díjazásra. A fotók kiállításra kerültek a héregi pásztorházban.

2020 szeptember
A Magyar Trikolór 12 hónapja – A Nemzet Naptára 2021-es naptárba november hónaphoz került egy egész oldalas fotóm.

2020 január
A Gurushots fotós megmérettetésen egy képem szerepelt egy ausztráliai  galériában, Melbourne-ben.
—————————————

2021 május 6.
Nemzeti Filmtörténeti Élményparkba pitypang fotómmal nyertem egy családi belépőt.

2021 augusztus
TEMISZ – Természeti kincseink című össz – Kárpátmedencei Természetfotó kiállításon szerepelt egy képem.

2021 novemberVáradi Vivien Eszter_esztevien
Egy fotópályázat keretében részt vettem a Bajnai Önkormányzat
fotókiállításán.

2021 november 7.
Bekerült egy fotóm az Utazó majom 2023-as naptárába.

2021 december 1-től
4 fotóm került kiállításra Budapesten a Gozsdu udvarban.

2021 december
Héregi naptárba 3 fotóm…

2021 december
2022-es MVM naptárba 1 fotóm szerepel.
————————————–

2022 január
MVM Paksi Atomerőmű Zrt. „Ti fotóitok” félévenként megrendezett fotópályázatán, az energikus támában I. és különdíj, emberi témában III. díjat nyertem meg.

2022 június 25.
Kiállítás Héregen a múeumok éjszakáján

v2022 július 4.
MVM – Energikus témában I. és II., emberi témában I. helyezést kaptam meg.

2022 szeptember 
A Természettudományi múzeumban egy rovar témájú fotóm került kiállításra.

2022 október 12.
III. helyezés és kiállításon való részvétel a Bajnai Önkormányzat által kiírt pályázaton.

2022 október
Héregi 2023-as naptárába 4 db képemkerült be.

2022 október
Karmaguru naptár összes képét én fotóztam..

2022 november
2023-as R.A.G.T. vetőmag naptárba 6 db fotóm kapott helyet.

2022 december 9.
Komárom-Esztergom megye gyöngyszemei fotópályázat keretén belül 1 képem került kiállításra Tatabányán a megyei könyvtárban.
———————————————–

2023 január 27.
MVM – Természet témában különdíj

2023 április 19 – június 24. Balaton esztevien
Tatabánya Megyei Könytárába, első teljesen önálló interaktív fotókiállításom volt megtekinthető és játszható.

2023 június 24.
Héregen a Múzeumok éjszakájának keretein belül folytatódott az interaktív fotókiállítás, sokan játszottak 🙂 és ügyesen fejtették meg a feladványokat!

2023 június 28.
VII. Fotós viadalon vettem részt, III. helyzést értem el.

2023 június 16.
Két éves fotós iskolám elvégzése után sikeres vizsgát tettem.

2023 június 18.
Kis Balázs Kúnó Lélek-kép öröknaptárának illusztrációja képpen, egy fotópályázat keretén belül, 17 db fotóm került kiválasztásra.

2023 július 19.
MVM – Energikus témakörben II. helyezést nyertem el.